Η αγορά ζητά μαζικά κατάργηση του ΟΑΕΕ

Συμφώνα με μετρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, εννέα στους δέκα μικρομεσαίους λένε «όχι» στην υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση



Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη


Η Ελλάδα αποτελεί σε ακόμα ένα θέμα εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Είναι η μόνη χώρα-μέλος της στην οποία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών σε ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να το θέλει πλέον η συντριπτική πλειονότητα των βιοτεχνών, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, είτε μπορούν είτε όχι πλέον να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», πρόσφατη μέτρηση την οποία έχει στα χέρια της η ΓΣΕΒΕΕ δείχνει πως πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών τάσσεται ενάντια στην υποχρεωπκή ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Την ίδια στάση είχε μόλις το 50% των μικρομεσαίων πριν από ένα-ενάμιση χρόνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ένα ελάχιστο ποσοστό των μικρομεσαίων έχει καταφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς να σημαίνει πως αυτή η κατηγορία ανήκει απαραίτητα σε εκείνους τους 360.000 (εκ των συνολικά 770.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ) που έχουν σταματήσει να πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους, χάνοντας, έτσι, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στέλεχος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με το οποίο συνομίλησε το «Κ» ανέφερε πως η απόλυτη πλέον «αποστροφή» των μικρομεσαίων προς την «ακριβή» για τους ίδιους υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση δεν οφείλεται σε «λόγους αρχής», αλλά στην «πλήρη αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν με οποιονδήποτε τρόπο στις γιγαντιαίες τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές». Η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ φτάνουν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ, με τα 5,5 δισ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν ενεργούς, δηλαδή εργαζόμενους, ασφαλισμένους και όχι άνεργους. Να σημειωθεί πως οι ετήσιες δαπάνες του ΟΑΕΕ για συντάξεις ανέρχονται μόλις σε 2,6 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ολοένα και περισσότερο βλέπουν ως «λύση» στο πλήρες αδιέξοδο του ΟΑΕΕ τη μετατροπή του σε ένα «μεγάλο επαγγελματικό ταμείο», στο οποίο θα ασφαλίζεται όποιος ελεύθερος επαγγελματίας το επιθυμεί και το οποίο θα παρέχει συντάξεις αποκλειστικά και μόνο με βάση τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 1,4 δισ. ευρώ και, με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν, π.χ., δυνατό να χρηματοδοτεί για ενάμιση χρόνο το σχήμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που αφορά κατά βάση μακροχρόνια ανέργους με χαμηλή περιουσία, λένε από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2015-2018 προβλέπει τη μείωση της κρατικής συνεισφοράς στον ΟΑΕΕ κατά 600 εκατ. ευρώ (33%) το 2015, ενώ την «τρύπα» αυτή δεν φαίνεται επ’ ουδενί να την καλύπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές. Εκτός εάν υιοθετούνταν η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για «ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης», με την οποία, σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, θα εισπράττονταν τα χρήματα που θα χάσει ο ΟΑΕΕ από το κράτος από τον επόμενο χρόνο και, έτσι, θα διασφαλίζονταν τουλάχιστον οι συντάξεις.

Τις ανάγκες των μικρομεσαίων για περίθαλψη, μιας και αυτή έχει περάσει εξολοκλήρου στον ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ), θα μπορούσε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, να καλύψει η μαζική προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση.

Εκτιμάται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δίνουν περίπου 450 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να έχουν ιατρική-νοσοκομειακή κάλυψη από το ΕΣΥ και μικρή συμμετοχή στην εξασφάλιση των αναγκαίων γι’ αυτούς φαρμάκων. Δηλαδή, το ποσό αυτό δίνουν οι 360.000 ασφαλιστικά ενήμεροι του ΟΑΕΕ (περίπου 100 ευρώ ανά μήνα).

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς πιστεύουν πως, αν το ποσό αυτό αποδιδόταν κάθε χρόνο στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών, οι παροχές τις οποίες θα απολάμβαναν οι ασφαλισμένοι όχι μόνο θα ήταν «ποιοτικά πολύ ανώτερες» από τις σημερινές, αλλά θα τις απολάμβαναν όλοι και όχι το 50%, όπως συμβαίνει λόγω του αποκλεισμού τους που έχουν φέρει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τίτλοι τέλους για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παρότι την περασμένη εβδομάδα η δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθούν τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η συζήτηση στα «ενδότερα» του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το κεντρικό ερώτημα είναι «πώς θα αυξήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές». Αυτός ήταν, εξάλλου, όπως παραδέχονται στο υπ. Εργασίας, ένας από τους δύο λόγους που η τρόικα, κατά την τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα, ουσιαστικά απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για νέες, βελτιωμένες ρυθμίσεις.

Υπηρεσιακό στέλεχος του υπ. Εργασίας ανέφερε στο «Κ» πως «δεν έχει πλέον σημασία εάν οι δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων γίνουν 72, 100 ή... 200». Το ζήτημα είναι «πώς θα αυξηθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κατά 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για το ΙΚΑ και κατά 5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για τον ΟΑΕΕ»...

Η ίδια άποψη έχει περάσει και στο πιο «ασθενές» οικονομικά ασφαλιστικό ταμείο, τον ΟΑΕΕ. Πηγές του «Κ» αναφέρουν πως το ενδιαφέρον της διοίκησης επικεντρώνεται αποκλειστικά πλέον στην αύξηση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, το πλήθος ρυθμίσεων με τη «νέα αρχή» έως τις 27 Ιουνίου, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της, έφτασε τις... 24.792 (επί συνόλου 440.000 «ασυνεπών» ασφαλισμένων). Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν οφειλές 331,6 εκατ. ευρώ (4,4% χρέους προς ΟΑΕΕ). Από αυτά, έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν εισπραχθεί μόλις 52,3 εκατ. ευρώ...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Ιουλίου

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
(Συντονιστής Πατρών, Πανελλαδικής ομάδας Ανασφάλιστοι του Ο.Α.Ε.Ε.)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΓΑΜΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ...


Εκδήλωση ανασφάλιστων ΟΑΕΕ στη Βέροια (βίντεο)


Εκδήλωση ανασφάλιστων ΟΑΕΕ στη Βέροια (βίντεο)...
Ενημερωτική εκδήλωση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (21/7/2014) η "Ομάδα Ανασφάλιστων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ Βέροιας", στην Ελιά.
Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση, στο βίντεο που ακολουθεί:



Φωτογραφίες από την εκδήλωση:



Μπλόκο στα δικαστικά έξοδα

Νέο χτύπημα στους μνημονιακούς νόμους που εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας έρχεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο βάζει μπλόκο στα υπέρογκα δικαστικά έξοδα που επιβλήθηκαν σε όσους προσφεύγουν για να βρουν το δίκιο τους, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση των ρυθμίσεων που έχουν μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εισπρακτικό μηχανισμό.



Οι χρεώσεις είναι παράνομες και δεν πρέπει να εφαρμοστούν, διότι όχι μόνον δυσχεραίνουν αλλά καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι το διά ταύτα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (υπ.αριθμ.136/2013).

Η απόφαση
Υπό δικαστική κρίση μπήκε η ρύθμιση που αυξάνει από 4% σε 8 % το δικαστικό ένσημο για τις αγωγές (υπολογίζεται επί της αξίας του αντικειμένου) και όλα τα δικόγραφα που κατατίθενται στα δικαστήρια. Με βάση το νέο καθεστώς, ένας πολίτης που έχει καταθέσει μια αγωγή, ζητώντας να του αναγνωριστεί π.χ. η καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη, υποχρεώνεται σε πολλαπλή καταβολή του δικαστικού ενσήμου για τις προτάσεις, τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, την άσκηση ένδικων μέσων, τις κλήσεις που αφορούν την ίδια υπόθεση. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο ποσό διεκδικεί τόσο αυξάνει και το αγωγόσημο, που πρέπει να προκαταβάλει, γεγονός που αποθαρρύνει όσους δεν έχουν παχυλή τσέπη να διεκδικούν αποζημιώσεις.
Η απόφαση, που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Χρ. Σεβαστίδη, επικαλείται τόσο το άρθρο 20 παρ 1 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 6 παρ 1 της ΕΣΔΑ. Τι ορίζουν; Οτι ναι μεν επιτρέπεται στον νομοθέτη να θεσπίζει προϋποθέσεις για την παροχή προστασίας από τα δικαστήρια, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη λειτουργία των δικαστηρίων και την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης και κυρίως να μην υπερβαίνουν τα όρια εκείνα, πέρα από τα οποία θα συνεπάγονταν την κατάλυση του ατομικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας.
Αναφέρεται συγκεκριμένα:
* Η καταβολή δικαστικού ενσήμου -και μάλιστα σε ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα- για κάθε άλλο δικόγραφο, πλην της αγωγής, θα επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στον Ελληνα πολίτη και ουσιαστικά θα του στερήσει τη δυνατότητα παροχής έννομης προστασίας, δεδομένης μάλιστα και της οικονομικής ύφεσης και της τεράστιας συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
* Η αύξηση του δικαστικού ενσήμου και η επέκτασή του όχι μόνο στα δικόγραφα της αγωγής αλλά και σε κάθε άλλο δικόγραφο είναι προφανές ότι γίνεται για λόγους εισπρακτικούς και δεν συνάδει με τη λειτουργία των δικαστηρίων, αφού το λειτουργικό κόστος της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά αντίθετα έχει περιοριστεί κατά πολύ (γνωμοδότηση Κ. Χρυσόγονου- Α. Καϊδατζή, για τη συνταγματικότητα του σχεδίου νόμου «Εγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016»).
Το δικαστήριο, πηγαίνοντας κόντρα στη νομοθετική πρόβλεψη, αποφαίνεται ότι οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων χωρίς να καταβάλλουν το δικαστικό ένσημο, αφού τα ασφαλιστικά μετρα, εκ της φύσεώς τους, δεν οδηγούν σε οριστική κρίση επί της ένδικης διαφοράς, αλλά παρέχουν προσωρινή δικαστική προστασία και συνήθως ακολουθούνται από την άσκηση αγωγής, για την οποία και καταβάλλεται το αντίστοιχο δικαστικό ένσημο.
Στην επίδικη περίπτωση με την αίτηση ζητούνταν να επιδικαστεί σε διαζευγμένη προσωρινή διατροφή ύψους 725 ευρώ μηνιαίως, λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσει τις ανάγκες διατροφής της.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι πράγματι «η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ιδιαίτερα βραδείας εκδίκασης των υποθέσεων που χειρίζεται, ειδικά στον τομέα των διοικητικών δικαστηρίων». Τονίζει όμως ότι «δεν είναι ορθός συνταγματικά τρόπος θεραπείας του προβλήματος να καθίσταται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη από δυσχερής έως αδύνατη για όσους δεν είναι οικονομικά ισχυροί. Και η αρνησιδικία λόγω της καθυστέρησης αλλά και η αδυναμία πρόσβασης στη Δικαιοσύνη ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα στη δικαστική προστασία. Υπάρχουν τρόποι ούτως ώστε και η δικαιοσύνη να απονέμεται εγκαίρως και να μην είναι υπόθεση μόνον των πλούσιων και ισχυρών».    

Ευρωπαικές χώρες με όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών.


Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.
“Η αρχή ότι κάθε βιοποριστική δραστηριότητα καλύπτεται έναντι όλων των κινδύνων όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, μετριάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω oi οποίες δεν συνεπάγονται την εγγραφή τους αντίστοιχα στην κάλυψη ενός ορισμενου κινδύνου.
Κάθε ανεξάρτητος επαγγελματίας που δηλώνει οτι το εισόδημα από αυτοαπασχόληση του δεν υπερβαίνει το εν τρίτο του κατώτατου μισθού ανά έτος εξαιρειται από την ασφάλιση υγείας, ατυχημάτων και συντάξεων. Η απαλλαγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά.
Εάν το εισόδημα ενός επαγγελματία ειναι για περισσότερα χρόνια κάτω από το όριο αυτο, η υποχρεωτική ασφάλιση διατηρείται. Οταν ο αυτοαπασχολούμενος εργαζόμενος δηλώνει επαγγελματικό εισόδημα κάτω από το 1/3 του ελάχιστου κοινωνικού μισθού , μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή για μικρο εισόδημα προκειμένου να απαλλαγεί από τις εισφορές υγείας, ατυχημάτων και συντάξεων”.
(Απο το υπουργειο ασφαλισης του Λουξεμβουργου. Μπορειτε να το φανταστειτε αυτο σε αρθρο ελληνικου νομου???)
                            *********
Οπως δεν ειναι καθολου γνωστο, στις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης και του κοσμου οι ασφαλιστικες εισφορες των αυτοαπασχολουμενων συναρτωνται αποκλειστικα απο το εισοδημα εκαστου, το ατομικο δηλαδη ετησιο εισοδημα, και οχι καποιον γενικο εισοδηματικο μεσο ορο, ανυποστατο μαλιστα οπως ο εγχωριος, και λοιπες ελλαδικες περισπουδαστες ταχα αλχημείες.
Οπως ασφαλως επισης σχεδον κανεις δεν γνωριζε μεχρι τωρα (και κακως ουδεις δεν μπηκε στο κοπο να μαθει, παρα την σωρεια των εν αλλοδαπη δηθεν ερευνητων φωστηρων μας και εγχωριων αργομισθων) σωρεια ευρωπαικων χωρων εφαρμοζουν ΟΡΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ απο την καταβολη ασφαλιστικων εισφορων, στις περιπτωσεις που το εισοδημα του ασφαλιζομενου ειναι μικρο, συνηθως δηλαδη οταν βρισκεται κατω  των 7.000 περιπου ευρω που ειναι και το κοινο σημειο του οριου της φτωχειας.
Με εφαλτήριο την εξαιρετικου ενδιαφεροντος αποκαλυψη για την υπαρξη ανεισφορολογητου οριου στην γηραια Αλβιονα, επιχειρησα  να διευρυνω τα αποτελέσματα απο αλλες χωρες και πραγματι η αναζητηση στεφθηκε απο επιτυχία. Τα ευρεθεντα στοιχεία μας λενε πολλα σε επιπεδο συγκριτικου δικαιου για το ποια αντιληψη εχουν οι δυτικοευρωπαιοι για την κοινωνικη ασφαλιση και τη επιχειρηματικοτητα, σαφως πιο ευαισθητοι φυσικα, απο τη δικη μας εγχωρια πολιτικη ελιτ που παραβιαζει σωρεια συνταγματικων αρχων συνειδητα.
Να τονισω επιπροσθετως οτι περα απο το ιδιο το οριο απαλλαγης υπαρχουν τρια εξαιρετικα σημεια ενδιαφεροντος, δηλαδη :
α) Στις μνημονευομενες χωρες αλλα και σε αλλες υπαρχει συχνα διαδικασια με την οποια καθε αυτοαπασχολουμενους μπορει, ακομα και αν ξεπερνα τα καθορισμενα ορια απαλλαγης, ΠΑΛΙ να ζητησει την εξαιρεση του απο την καταβολη εισφορων επικαλουμενος λογους οικονομικης αδυναμιας και ανωτερας βιας! Ακομα και το IRS στην ΑΜΕΡΙΚΗ μπορει να διαγραψει οφειλες του, εαν οφειλονται σε αδυναμια.
β) Αντιλαμβανεσθε οτι χωρες που εχουν οριο απαλλαγης εισφορων στα 5 και 6 χιλιαδες ευρω εισοδηματος (η προαιρετικες εισφορες, ελαχιστου υψους, που ειναι στην ουσια το ιδιο), αντιστοιχα εφαρμοζουν αναλογικη μικροκλιμακωση του ποσου συνεισφορας.
Δηλαδη η επιβαρυνση εισφορων ακομα και σε καποιον που ξεπερνα το οριο απαλλαγης και εχει πχ 8 η 9 χιλιαδες ευρω εισοδημα, δεν ειναι το…  σκωτσεζικο ντους των …5.000 ευρω ετησιως των ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, αλλα ενα παρα πολυ μικροτερο ποσο, που αυξανει οσο αυξανει και το εισοδημα! Πχ στην Αγγλια ειναι το 9% του εισοδηματος. Δηλαδη στα 10.000 ευρω πχ  εισοδημα ειναι μολις 900 ευρω οι εισφορες συνολικα!
γ) Το σκανδαλο στην Ελλαδα δηλαδη, το οποιο συνεχιζει με μεγαλη επιτυχια ο κυριος Βρουτσης, δεν ειναι μονο οτι εχει κατακρεουργηθει το Συνταγμα και η μικρομεσαια ατομικη επιχειριση με τις εφαρμοζομενες οριζοντιες τοις πασι εισφορες, αλλα μη διευρυνοντας ο κος Βρουτσης τον τροπο υπολογισμου εισφορων, αναλογα με τα εσοδα, αποτρεπει ταυτοχρονα (με προκλητικα προστατευτικο τροπο) τις μεγαλες (εισοδηματικα) ατομικες επιχειρησεις  και εταιριες, που εχουν κολοσσιαια εσοδα να συνεισφερουν περισσοτερες εισφορες και να κρατησουν ζωντανα τα ασφαλιστικα  ταμεια της χωρας!!!
Η λιστα των χωρων ειναι εξης :
AΓΓΛΙΑ, Oριο απαλλαγης εισφορων: Εισοδημα Kατω απο 6.950.87 ευρω.
-Μεχρι τα 9439.82 ευρω επίσης πληρωνεις μονο 177 ευρω ετησιως!!!  Και 9% του εισοδηματος απο εκει και πανω!
Συνοπτικα λοιπον, τα όρια απαλλαγης εισφορων!
1. ΑΓΓΛΙΑ                        - 6.950.87
2. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ          - 3.390
3. ΙΡΛΑΝΔΙΑ                  - 5.000 
4. ΝΟΡΒΗΓΙΑ               -  4.740
5. ΕΛΒΕΤΙΑ                    - 7.625.77
6. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ  -  7.500 
7. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ              - 7.430,59 
8. ΓΑΛΛΙΑ                         -6.965 

Τα  κατωτερω αναλυτικα στοιχεια  προερχονται απο τους ιστοτοπους κοινωνικης ασφαλισης καθε χωρας η εγκριτες διαδικτυακες πηγες:
1.  Αγγλία – ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Για εισόδημα κάτω των £5,725 per year δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις! ( = 6.950.87 ευρω)
Αγγλία – ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών:
images
-Για εισόδημα κάτω των £5,725 ( = 6.950.87 ευρω) per year δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις!
Έως £7.775 το χρόνο (= 9439.82 ευρω) πληρώνεις £2.70 την εβδομάδα=2.70χ4.5 εβδομάδες= £12.15 τον μήνα!
Απο £7.775 έως £41,450 εισόδημα τον χρόνο πληρώνεις 9% των καθαρών σου κερδών! (Class 4)
Από £41,450 και πάνω, +2%!!!
Υπάρχει αντιστοίχιση τζίρου/εισοδήματος/κερδών με εισφορές.
Μόνο στην χώρα μας οι εισφορές έχουν την μορφή ενός αυθαίρετου φόρου επί της δραστηριότητας των ΕΕ, δίκην χαρατσιού!
Για πόσο καιρό νομίζουν ότι αυτή η ληστεία μπορεί να συνεχιστεί και μάλιστα με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων; Κι έχουν και το θράσος να διώκουν ποινικά όσους όσες αδυνατούν να ανταποκριθούν.
(από Ημερολόγιο κρίσης ενός ελεύθερου επαγγελματία)

Class 2 National Insurance contributions

If you’re self-employed you normally have to pay Class 2 National Insurance contributions. This guide explains how much you pay and the circumstances when you may be exempt from paying. To find out about your wider tax and National Insurance responsibilities when you’re self-employed, read the related guide ‘Self-employed tax and National Insurance’ – you’ll find the link under ‘Further information’ at the end of the page.
On this page:

Class 2 National Insurance – how much you pay

You pay Class 2 National Insurance contributions at a flat rate of £2.70 a week. However, if your earnings are below £5,725 per year (2013-14) you might not need to pay – see ‘Exceptions to paying Class 2 National Insurance contributions’ below.
Top

Class 2 National Insurance contributions and state benefits

Class 2 contributions count towards certain benefits, like the basic State Pension, Maternity Allowance and Bereavement Benefit. But any claims for benefits may be affected if your payments are late.
Class 2 contributions do not normally count towards the additional State Pension, Statutory Sick Pay, Jobseeker’s Allowance or Employment Support Allowance, so you might want to think about making other arrangements like a personal pension and income protection insurance.

Exceptions to paying Class 2 National Insurance contributions

You don’t have to pay Class 2 National Insurance contributions if any of the following apply:
  • you are under 16
  • for any periods after you have reached State Pension age
  • you’re a married woman or widow who is entitled to pay reduced rate contributions
  • your earnings are below a certain level – see ‘If you have low earnings’ below
  • for complete weeks when you could not work if certain conditions are met – see ‘Class 2 National Insurance credits if you could not work’ below

If you have low earnings

If you earn less than £5,725 per year you can apply for a Certificate of Small Earnings Exception and not pay Class 2 National Insurance contributions. However, you might decide to carry on paying them voluntarily to keep your entitlement to the State Pension and other benefits.
Go to form CF10 Self-employed people with small earnings and help notes
Voluntary National Insurance contributions – the basics

Class 2 National Insurance credits if you could not work

You don’t have to pay Class 2 National Insurance contributions for any complete week when you can’t work due to illness or you’re caring for someone and are receiving certain benefits, but you may be able to get National Insurance credits instead. Credits can help maintain your National Insurance record and so protect your entitlement to the basic State Pension and certain other state benefits.
*******
2.  Aνεισφορολόγητο  στην Νορβηγία:                      
                   NΟΡΒΗΓΙΑ :           
ΜΗ υποχρεωτικές οι εισφορές του αυτοαπασχολούμενου στη Νορβηγία,  οταν το ετήσιό του εισοδημά  είναι μικρότερο από < 4.740 ευρώ  
Δεν καταβάλλoνται εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το εισόδημα κάτω από το «όριο απαλλαγής ” (frikortgrense).  Το όριο αυτό είναι τα NOK 39.997 για το 2010 ( το βρηκαμε και αυτο για να μην το ψαχνετε, 39.997 NOK αντιστοιχούν σε  4.740.05 ευρω).
Στη συνέχεια, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καταβάλλονται σε ποσοστό 25% (του εισοδήματος πάνω από 39 600 NOK) μέχρι που αυτό δίνει μια υψηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση  σε όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων.
Employee’s and self-employed’s social security contributions:
Social security contribution (trygdeavgift) is levied on “personal income” (personinntekt).
Personal income includes wage income and business income due to active efforts, but generally not capital income, and there is no deductions in labor income and limited right to charge a deduction from business income.

The tax rate is 3.0% for pension income, 7.8% for wage income and 11% for other business income
No social security contribution is paid for income below the “exemption card threshold” (frikortgrense). This threshold is NOK 39 997 in 2010.
Then, social security contribution is paid at a levelling rate of 25% (of the income above NOK 39 600) until this gives a higher total tax than using the standard tax rate on all personal income. Then the general rates are used.
Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Norway
 
3.   Aνεισφορολόγητο ΚΑΙ στην Πορτογαλία: 
   ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ :
Eθελοντικές οι εισφορές του αυτο – απασχολούμενου,  οταν το εισοδημά του είναι μικρότερο ή ίσο με το εξαπλάσιο του εθνικού κατώτατου μισθού!
Social security affiliation is voluntary for self -employed workers whose gross yearly income is less than or equal to six times the national minimum wage, it is mandatory for those self-employed workers who earn more than six times the national minimum wage
Ας το μεταφρασουμε :
H Κοινωνική ασφάλιση είναι προαιρετική για τους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους των οποίων το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο με το εξαπλάσιο του εθνικού κατώτατου μισθού, είναι δε υποχρεωτικη για τους αυτο -απασχολούμενους εργαζόμενους που κερδίζουν περισσότερα από έξι φορές τον εθνικό κατώτατο μισθό.
Social Security and Health Benefits in Portugal
Information on the Portuguese national health care system, with details on who benefits and where and how to register with the authorities and what contributions and benefits to expect…
Για το 2014 ο κατωτατος μισθος στην Πορτογαλια ειναι 565 ευρω κατα στρογγυλοποιηση
565 Χ 6= Για ετησιο εισοδημα 3.390 ευρω και κατω ΔΕΝ καταβαλλονται ασφαλιστικες εισφορες
                ******************
4.   Ανεισφορολόγητο ΚΑΙ στο Λουξεμβούργο:
                    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ:
Για μικρά εισοδήματα, όταν δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ειναι μικρότερο απο το εν τρίτο του κατώτατου μισθού (=<7.500 ευρώ)!
Τα στοιχεία ειναι απο τον επισημο ιστοτοπο του Υπουργειο Κοινωνικης Ασφαλισης του Λουξεμβουργου
Αναφερεται λοιπον εκει οτι :
Η αρχή ότι κάθε βιοποριστική δραστηριότητα καλύπτεται έναντι όλων των κινδύνων όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, μετριάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω oi οποίες δεν συνεπάγονται την εγγραφή τους αντίστοιχα στην  κάλυψη ενός ορισμενου κινδύνου.
Κάθε ανεξάρτητος επαγγελματίας που δηλώνει οτι το εισόδημα από αυτοαπασχόληση του δεν υπερβαίνει το εν τρίτο του κατώτατου μισθού ανά έτος εξαιρειται από την ασφάλιση υγείας, ατυχημάτων και συντάξεων.
Η απαλλαγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά και ισχύει μόνο για τις περιόδους για τις οποίες δεν καταβάλλεται επίδομα κοινωνικής ασφάλισης.
Ένα πρόσωπο που εκτελεί μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί, ωστόσο, να ζητήσει να γίνει δεκτο στην υποχρεωτική ασφάλιση.
Εάν το εισόδημα ενός επαγγελματία ειναι για περισσότερα χρόνια κάτω από το όριο αυτο, η υποχρεωτική ασφάλιση διατηρείται, εκτός εάν ο ασφαλισμένος επικαλείται ρητά την εξαίρεση.
Οταν ο αυτοαπασχολούμενος εργαζόμενος δηλώνει επαγγελματικό εισόδημα κάτω από το 1/3 του ελάχιστου κοινωνικού μισθού , μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή για μικρο εισόδημα προκειμένου να απαλλαγεί από τις εισφορές υγείας, ατυχημάτων και συντάξεων.
Ποιο ειναι το 1/3 του κατωτατου μισθου στο Λουξεμπουργκο ? Για το 2013 ηταν τα 1.874 ευρω!
1.874 ΔΙΑ 3 = 624,6666666666667.
Εν ολιγοις οποιος εχει κατω απο 625 ευρω το μηνα εσοδα Χ12 μηνες = 7.500 ευρω το χρονο εισοδημα και κατω ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΤΗΘΕΙ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ & ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ!!!
Μα τι σου ναι αυτοι οι Ευρωπαιοι! Αφηνουν τους ελευθερους επαγγελματιες να αλωνιζουν  φοροκλεβωντας και τους απαλλασσουν απο τις ασφαλιστικες εισφορες !!!
Μα ποιος θα στηριξει το ασφαλιστικο τους συστημα & τους δημοσιους υπαλληλους ? ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ!??
Σε τι ακριβως οφεληθηκαμε τελικα απο την εισοδο στην ΕΕ πλην του να ροκανιζουν μονο καποιοι  επιτηδειοι επιδοτησεις, πακετα Ντελορ και ΕΣΠΑ? Φθηνα αμαξια δεν εχουμε, ανεισφορολητο δεν μας φερανε, πολιτισμο ουτε, περιθαλψη πατος κλπ.
Μας ακριβηνανε τη ΔΕΗ, τα ταξι και το μετρο γιατι λεει ηταν πολυ φθηνα σε σχεση με τας Ευρωπας και τωρα βαλανε στο ματι και την υψηλη ιδιοκατοικηση!
Τα καλα της Ευρωπης μας τα αποκρυπτουν και τα ανεισφορολογητα και μας κοπανανε ΜΟΝΟ ο,τι θεωρησουν οτι θελει ΑΥΞΗΣΗ !!!!!
                 
                 *******************
5.  ΙΡΛΑΝΔΙΑ:
4% οι ασφαλιστικές εισφορές επι του ετήσιου εισοδηματος και εθελοντική η καταβολή τους όταν το εισόδημα ειναι  κάτω από τα 5.000 ευρώ.
Class S social insurance (PRSI)
Pay Related Social Insurance (PRSI) contributions are deducted from your income and used to fund social insurance payments, for example, State pensions. There are different rates of PRSI for different categories. If you are self-employed, you pay PRSI at a lower rate called Class S. Most employees pay Class A PRSI.
People who pay Class S include farmers, professional people, certain company directors, people in business on their own or in partnerships and people with income from investments, rents or maintenance payments. Employees who are also self-employed in a trade or profession pay Class S PRSI on that income as well as their PRSI contribution as an employee.
What PRSI do self-employed people pay?
If you are aged between 16 and 66 you pay Class S PRSI of 4% on all your income for tax purposes, that is gross income less allowable expenses.
You must pay 4% of all your income or €500, whichever is greater.
If you earn less than €5,000 from self-employment in a year you are exempt from PRSI, but you may pay €500 as a voluntary contributor.
(Μεταφραση : Αν κερδίζete λιγότερα από 5.000 € από αυτοαπασχόληση σε ένα χρόνο απαλλάσσεστε από το PRSI, αλλά μπορείτε να πληρώσετε αν θελετε  € 500 ως μια εθελοντική ασφαλιστικη εισφορα.)
In 2013 the minimum annual PRSI contribution for people with annual self-employed income over €5,000 increased from €253 per annum to €500 and the flat-rate voluntary contribution paid by a formerly self-employed person increased from €253 to €500.
                      **************

6.  EΛΒΕΤΙΑ :
Κατώτατη ασφαλιστική εισφορά ύψους μόλις 389.49 ετησίως για τα εισοδήματα κάτω των 7.625,77 ευρώ!

                                    SELF-EMPLOYED PERSONS

With or without salaried employees, your self-employment activity requires affiliation with a social security (AVS) fund. Our fund will examine your right to be self-employed by means of a questionnaire. Once you have completed this first step, you must pay the social contributions for yourself and/or your employees (shared contributions).
Type of contributions Annual income Rate
 
AVS/AI/APG
(personal contributions)
1) over CHF 55,7009 =  7% 
2) from CHF 55,700 to CHF 9,300 decreasing rate from 9.202% to 5.223%
3) less than CHF 9,300 =  CHF 475
1st Pillar: Old Age, Survivors and Disability Insurance AHV/IV/EO – contributions for self-employed persons Maximum rate 9.70% 
A. Maximum rate applies for annual income of at least CHF 55,700 
B.  Lower annual limiting amount For insured salaries between CHF 9,300 and CHF 55,700 sliding scale applies
C. Minimum contribution 475 CHF  fo Self-employed persons and persons not in gainful employment – with income under 9,300 CHF
9.300 CHF   = 7625.77 euro!
  475   CHF  = 389.49 euro!
7. Ανεισφορολόγητο ΚΑΙ στη Φινλανδία! (7,430.59 ευρω) 
 Η καταιγιδα του ανεισφορολογητου συνεχιζεται.
 Φιλος μας εστειλε και την Φινλανδια! Και τον ευχαριστω!
Self-employed workers are formally covered by the same social security regime as employees, but in practice, the social benefits of self-employed workers are often not as great as those enjoyed by employees. The self-employed workers’s pension is calculated according to the Entrepreneurs’ Pension Act (YEL). The YEL takes into account entrepreneurial activities that have lasted for at least four months after the time a person turned 18 years of age if their confirmed YEL income exceeds the minimum of €5,504.14 a year (in 2004). However, the main reason for self-employed workers’ low level of social security is the fact that self-employed workers often choose the minimum level of contribution, which in turn results in a low level of coverage.
Μεταφραση :Οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι καλύπτονται τυπικά από το ίδιο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι εργαζόμενοι , αλλά στην πράξη , οι κοινωνικές παροχές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων συχνά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι . H Σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζεται σύμφωνα με το νόμο περί συντάξεων Επιχειρηματιών» ( YEL)
Η YEL λαμβάνει υπόψη επιχειρηματικες δραστηριοτήτες που έχουν διαρκέσει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες απο τη στιγμή που ένα άτομο εγινε 18 ετών , αφου επιβεβαιωθεί οτι το εισόδημα YEL τους υπερβαίνει το ελάχιστο των € 5,504.14 ανά έτος ( το 2004 ) .
Ωστόσο , ο κύριος λόγος για το χαμηλό επίπεδο αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων της κοινωνικής ασφάλισης είναι το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι συχνά επιλέγουν το ελάχιστο επίπεδο της συνεισφοράς , η οποία με τη σειρά του οδηγεί σε ένα χαμηλό επίπεδο κάλυψης .
Στην επαληθευση που καναμε ειδαμε οτι  η επικαιροτητα στη Φινλανδια ειναι ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ, καθως το ετησιο εισοδηματικο οριο συμμετοχης στην ασφαλιση ανεβηκε στα….7,430.59 ευρω το χρονο!!!
A person whose work does not take place within the scope of an employment or service contract is considered self-employed. Other preconditions for being covered by the Act are that:
  • the self-employed person is between 18-67 years old,
  • business operations have been ongoing for at least four months, and
  • the estimated earnings from work amount to at least EUR 7,430.59 per year (2014). 
  • In 2014, the lower limit for confirmed income is EUR 7,430.59 per year. This usually applies to part-time, secondary or seasonal entrepreneurial activities. The upper limit for confirmed income in 2014 is EUR 168,750.00 per year.Your YEL earnings are increased annually by the so-called wage coefficient, which corresponds to the general adjustments in pay and price levels.
                                       https://www.varma.fi/en/Yritykset/YrityksenToiminta/The-selfemployed-persons-earnings/entrepreneurs-YEL-earnings/Pages/Default.aspx
                       ***
Η μεταφραση του κειμενου απο το Φινλανδικο Υπουργειο Ασφαλισης :
Ασφάλιση του Αυτοαπασχολούμενος είναι βασισμένη στο YEL εισοδήματος
Οι αυτοαπασχολούμενοι προσδιορισμού του εισοδήματος για λόγους ασφάλειας
Οι αυτοαπασχολούμενοι οικονομικά τις δικές τους συντάξεις Ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει το ποσό της σύνταξης
Ένας αυτοαπασχολούμενος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση δική του ή της ασφάλειας των συντάξεων. Η αυτοαπασχόληση είναι ασφαλισμένος με βάση τοΑυτοαπασχολουμένων ατόμου νόμο για τις συντάξεις ( YEL ) . Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική , όταν ο αυτοαπασχολούμενος πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου , και θα πρέπει να ληφθούν εντός των έξι μηνών που άρχισε να αυτο – απασχόληση . Η μη μισθωτός μπορεί να λάβει από την ασφάλιση συντάξεων είτε από τα κέρδη που σχετίζονται με την ασφάλιση σύνταξης Copmany ή σε ταμείο συντάξεων , αν υπάρχει , ιδίως στον τομέα του.
Ένα άτομο του οποίου η εργασία δεν λαμβάνει χώρα εντός του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης εργασίας ή της υπηρεσίας τους αυτοαπασχολούμενους . Άλλες προϋποθέσεις για να καλύπτονται από το νόμο είναι οι εξής:
-ο αυτοαπασχολούμενος είναι μεταξύ 18-67 ετών ,
-επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν σε εξέλιξη για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών , και
-τα εκτιμώμενα κέρδη από την ποσότητα εργασίας για τουλάχιστον ( 2014 ) ευρώ 7,430.59 ανά έτος .
Ένας εταίρος σε μια εταιρική σχέση και υπεύθυνος εταίρος ετερόρρυθμης ασφαλίζονται σύμφωνα με YEL . Ένα πρόσωπο σε μια ηγετική θέση της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης , ο οποίος , μόνος ή μαζί με τα μέλη της οικογένειας , κατέχει το ήμισυ της εταιρείας ή των δικαιωμάτων ψήφου , πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με YEL .
Ένας συνεργάτης που κατέχει την ηγετική θέση σε μια τέτοια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και μόνη κατέχει το 30 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας , ή που μόνος του, κατέχει πάνω από το 30 τοις εκατό των δικαιωμάτων ψήφου που παράγεται από τις μετοχές της εταιρείας , είναι , επίσης, θεωρείται ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι
YEL επιχειρηματίες αριθμούν λίγο λιγότερο από οκτώ τοις εκατό του συνολικού αριθμού των συντάξεων με βάση τις αποδοχές ασφαλισμένου .
Η προσπάθεια έργο της αυτοαπασχολούμενων επηρεάζει το εισόδημα
Τα κέρδη YEL αποτελούν τη βάση για την ασφάλιση . Τα κέρδη θα πρέπει να αντιστοιχεί στην προσπάθεια έργο του αυτοαπασχολούμενου . Το ύψος των συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζονται βάσει των αποδοχών .
Σύμφωνα με το νόμο , τα κέρδη σύμφωνα με YEL πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα μισθό που θα καταβληθεί εάν η εργασία των αυτοαπασχολούμενων διεξήχθη από μια άλλη, εξίσου αρμόδιο πρόσωπο στη θέση του οι αυτοαπασχολούμενοι , ή αλλιώς αντιστοιχεί στα εν λόγω αποζημίωση που , κατά μέσο όρο , ισούται με το έργο ασφαλισμένο βάσει YEL .
Κέρδη που αναφέρονται στο YEL πρέπει να αντιστοιχεί με την οικονομική αξία της προσπάθειας εργασίας του αυτοαπασχολούμενου , όχι η οικονομική αξία της επιχείρησης . Τα κέρδη δεν βασίζεται άμεσα , για παράδειγμα , ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ή των εσόδων , όπως έχουν πιστοποιηθεί στη φορολογία , αλλά αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα κέρδη σε ένα κατάλληλο επίπεδο .
Ωστόσο , το εισόδημα δεν μπορεί να οριστεί οποιαδήποτε υψηλότερη από 168,750.00 ευρώ ( το 2014 ) . Το Φινλανδικό Κέντρο Συντάξεων έχει ετοιμάσει κέρδη οδηγίες και παρέχει ελάχιστες συστάσεις για YEL κέρδη ανάλογα με το επάγγελμα .
Ο πάροχος συνταξιοδοτικών επιβεβαιώνει τα κέρδη YEL που αποτελούν τη βάση των συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών , κατ ‘εφαρμογή του αυτοαπασχολούμενου . Εάν υπάρχουν αλλαγές στην προσπάθεια έργο του αυτοαπασχολούμενου , αυτός ή αυτή θα συμφωνήσουν σε νέα κέρδη με το φορέα παροχής σύνταξης .
Από το 2004 , τα κέρδη που αποτελούν τη βάση της ασφάλισης συντάξεων των μη μισθωτός έχει επίσης επηρεάσει την άλλη την κοινωνική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων . Τα ποσά των αποζημιώσεων ανεργίας , επίδομα ασθενείας και το επίδομα πατρότητας υπολογίζονται με βάση τα κέρδη YEL του αιτούντος . Για να είναι επιλέξιμες για τη σύνταξη μερικής απασχόλησης , οι YEL κέρδη ενός ορισμένου μεγέθους που απαιτείται .
Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι συχνά υπερβολικά επιφυλακτική και να ορίσετε τα κέρδη τους είναι πολύ χαμηλή , καθώς και το εισόδημα YEL είναι κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο χαμηλότερο από το μέσο μισθό . Τα κέρδη YEL έχει αποδειχθεί να αντιστοιχεί σε ένα μέσο όρο 65 τοις εκατό των εσόδων αποτελούν τη βάση της φορολογίας . Τα κέρδη YEL να ανταποκρίνεται καλύτερα στις πραγματικές αποδοχές σε τομείς όπου τα κέρδη από την εργασία είναι συγκριτικά χαμηλή . YEL κέρδη σπάνια υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ ετησίως .
Οι αυτοαπασχολούμενοι κυρίως χρηματοδοτούν τις δικές τους συντάξεις
Ο αυτοαπασχολούμενος πληρώνει τη δική του ασφάλεια συντάξεων με την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς YEL , η οποία καθορίζεται με βάση τη μέση συνεισφορά TyEL . Το 2014 , η ασφαλιστική εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους άτομα ηλικίας κάτω των 53 είναι 23,30 τοις εκατό των κερδών επιβεβαίωσε YEL και 24.80 τοις εκατό για εκείνους που είναι 53 ετών και άνω . Η ασφαλιστική εισφορά είναι εντελώς εκπίπτουν του φόρου .
Από το 1992 , ένας αυτοαπασχολούμενος που καταλαμβάνει την αυτοαπασχόληση , για πρώτη φορά έχει χορηγηθεί έκπτωση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα , ένας αυτοαπασχολούμενος που είναι εκκίνηση θα λάβουν μια έκπτωση 22 τοις εκατό για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η έκπτωση χορηγείται ανεξάρτητα από την ηλικία , και ισχύει για τις πρώτες 48 μηνών από την αυτο – απασχόληση . Αν η πρώτη περίοδος της αυτο – απασχόλησης διαρκεί λιγότερο από 48 μήνες, η έκπτωση μπορεί επίσης να χορηγηθεί για άλλη μια περίοδο αυτο – απασχόληση , έως 48 συνολικά μήνες.
Το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση των συντάξεων για τους αυτοαπασχολούμενους . Δεν υπάρχουν συλλέγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων κεφάλαια , όπως η χρηματοδότηση των συντάξεων , σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικούς νόμους για τους αυτοαπασχολούμενους είναι pay- as-you -go .
Κέρδη που σχετίζονται με τα τέλη σύνταξης , με τις επιχειρησιακές δαπάνες αφαιρούνται , χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών δαπανών του εν λόγω έτους , και το κράτος πληρώνει το μερίδιο υπόλοιπο . Το 2011 , το μερίδιο του κράτους ήταν περίπου 7 τοις εκατό των εκτιμώμενων δαπανών συντάξεων για τους αυτοαπασχολούμενους .
Ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει το ποσό της σύνταξης
Σε αντίθεση με το καθεστώς των εργαζομένων , η ασφαλιστική εισφορά YEL είναι ευέλικτο , πράγμα που σημαίνει ότι ο αυτοαπασχολούμενος μπορεί να επιλέξει να πληρώσει ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο ασφαλιστικών εισφορών . Ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει να αυξήσει του ή της ασφάλειας των συνταξιοδοτικών καταβάλλοντας μεγαλύτερη ασφαλιστική εισφορά με βάση τις επιβεβαιωμένες κέρδη , οπουδήποτε μεταξύ 10-100 τοις εκατό , χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουν τα κέρδη YEL μόνιμα.
Αν οι καιροί είναι κακοί , η συνεισφορά μπορεί να μειωθεί κατά 10-20 τοις εκατό .
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή για τις επιβεβαιωμένες αποδοχές , η σύνταξη σωρεύονται με βάση τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί .
Pension για τους αυτοαπασχολούμενους πάντα συγκεντρώνεται με βάση τις εισφορές που καταβάλλονται YEL .
Αν ο αυτοαπασχολούμενος αμέλησε να καταβάλει τις εισφορές και έχουν λήξει , σύνταξη YEL του ή της μειώνεται .
Εάν οι ετήσιες εισφορές YEL καταβληθεί μόνον εν μέρει , οι συντάξιμες αποδοχές του εν λόγω έτους θα πρέπει να υπολογίζεται σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται . Αν οι εισφορές YEL έχουν μείνει απλήρωτη για έναν ολόκληρο χρόνο , τα κέρδη του ίδιου έτους θα είναι 0 ευρώ , όταν υπολογίζεται η σύνταξη .
Το Φινλανδικό Κέντρο Συντάξεων παρακολουθεί την συνταξιοδοτικού ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων . Αν ο μη μισθωτός δεν έχει συνάψει ασφάλιση , το Φινλανδικό Κέντρο Συντάξεων θα ενθαρρύνετέ τον να διορθώσει την αμέλεια μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα . Αν ο μη μισθωτός δεν προσέξει αυτό νουθεσία , το Φινλανδικό Κέντρο Συντάξεων θα πάρουν ασφαλιστική YEL για λογαριασμό του μη μισθωτού και σε βάρος του .
Η μη μισθωτός μπορεί να συνάψει ασφάλιση αναδρομικά για το τρέχον και τα τρία προηγούμενα έτη . Δεν είναι δυνατόν να προκύψουν ασφάλεια συντάξεων από τις προηγούμενες περιόδους από αυτό .
8. ΓΑΛΛΙΑ (οριο απαλλαγής χαμηλών εισοδημάτων 6965 ευρώ)
Η Γαλλια θεωρειται απο τις χωρες με τις υψηλοτερες ασφαλιστικες εισφορες στον κοσμο, και την υψηλοτερη επισης φορολογια (βλ. 75% προσφατα στα υψηλα εισοδηματα, που αναγκασαν σε εκπατρισμο αρκετους Γαλλους). Παρολαυτα εχει προστατευτικο οριο για τους οικονομικα αδύναμους, οπως βλεπουμε:
LOW INCOME
Oι προγονοι μας στο Συνταγμα μας ειχαν προλαβει και γραψανε οτι οι Ελληνες συνεισφερουν αναλογα με τις οικονομικες τους δυναμεις. Πραγμα που σημαινει οτι συχνα μπορει και να αδυνατουν να προσφερουν εντελως, πραγμα που πρεπει οχι μονο να γινεται σεβαστο αλλα να αναγνωριζεται αμεσα και προστατευτικα απο την πολιτεια.
Συγκριτικη Ερευνα 2014,
Κωνσταντινος Παπακασόλας
Δικηγορος Αθηνας

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση το εισόδημα. Αναλυτικός κατάλογος.


2) Αυστρία – Οι εισφορές που καταβάλλετε ως εργαζόμενος εξαρτώνται από τις
ακαθάριστες αποδοχές σας. Eάν είστε αυτοαπασχολούμενος, βάσει των επαγγελματικών εσόδων σας (όταν συντρέχει περίπτωση, προβλέπεται ελάχιστη εισφορά!!)
3) ΓΑΛΛΙΑ : Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, καταβάλλετε ο ίδιος τις εισφορές, που υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική σας δραστηριότητα.
4) Ιταλια : Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζονται επί
του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται για σκοπούς
φορολογίας φυσικών προσώπων κατά το έτος στο οποίο αφορούν οι εισφορές
5) ΚΥΠΡΟΣ : Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο
16,9%. Από το συνολικό αυτό ποσοστό του 16,9%, το 12,6% καταβάλλεται από τον αυτοτελώς εργαζόμενο και το 4,3% από το κράτος. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΤΟ ΕΤΑΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΙΧΥΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΟΥΝ!!!)
Προβλέπεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα με κανονιστικές ρυθμίσεις
για κάθε επαγγελματική κατηγορία αυτοτελώς εργαζόμενων.
Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει του
ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!!!!!!!!!!
Σε περίπτωση που ο αυτοτελώς εργαζόμενος αποδείξει ότι το εισόδημά του
είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής
κατηγορίας στην οποία ανήκει, δύναται να καταβάλλει εισφορές οι οποίες
υπολογίζονται βάσει του πραγματικού του εισοδήματος.
6) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ : Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των
επαγγελματικών εισοδημάτων σας.
7) ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων είναι 11,0% επί των
εισοδημάτων επί των οποίων γίνονται κρατήσεις (τα οποία αποκτώνται από ελευθέρια επαγγέλματα). Ωραιο και συγκεκριμενο .
ΠΧ
3.000 ευρω ετησιο εισοδημα  = 330 ευρω ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΕΚΕΙ.
Με το ιδιο εισοδημα             = 4.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΑ 3.000 ευρω ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.
8)  Σουηδια : Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 28,97 % του εισοδήματός τους.
Βεβαιως μιλαμε για τη χωρα με ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Εμεις εδω τους ανταγωνιζομαστε στο πρωτο (τους ξεπερναμε αερα) και ΦΥΣΙΚΑ
εχουμε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΜΑΖΙ (οι ανασφαλιστοι Ελληνες εφθασαν το 30 % του πληθυσμου!!!)
9) Τελος η ΙΣΠΑΝΙΑ ειναι η μονη χωρα που εχει παρομοιο συστημα με το δικο μας. Δεν ειναι τυχαιο που μοιραζομαστε με αυτη την φοβερη χωρα, τοσα εξοχα κοινα, οπως απο εναν εμφυλιο, μια χουντα, μια 20ετη σοσιαλμανια και εν τελει απο μια  προσφατη οικονομικη καταρρευση.
-   Ολα τα ανωτερω στοιχεια βρισκονται στον επισημο ιστοτοπο της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής   (εχει επιλογη και Ελληνικης γλωσσας, για καθε χωρα που αναλυει)
- Για γρηγορη ανευρεση των παραρτηματων των κοινωνικοασφαλιστικων δικαιωματων ολων των χωρων της ΕΕ, εδω :
Αποτελεσμα του στρεβλου εν Ελλαδι συστηματος κοινωνικης ασφαλισης ειναι αυτο  και αυτο, δηλαδη να στερουνται και διωκονται κατα κανονα ανασφαλιστοι αυτοαπασχολουμενοι, υποαπασχολουμενοι, με μπλοκακι, ανεργοι, συγχρωτιζομενοι κατα απαραδεκτο τροπο με τους οντως εισφοροφυγαδες αλλων κοινωνικων και επαγγελματικων κατηγοριων (εργοδοτες κλπ).
Δηλαδη μπαινουν στο ιδιο καθεστως οσοι αδυνατουν να εχουν επαρκες εισοδημα για να καταβαλλον και εισφορες – μαζι με αυτους που εχουν επαρκη εισοδηματα , αλλα δυστροπουν να καταβαλλουν.
Aυτο ομως ειναι απαραδεκτο και αντισυνταγματικο κατα την αποψη μου, για τους πραγματικα χαμηλων εισοδηματων ελευθερους επαγγελματιες & επιστημονες, και πρεπει αμεσα να ακολουθησουμε το παραδειγμα των ευρωπαικων χωρων με τις αναλογικες κρατησεις, γιατι  Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας (Η μεγαλύτερη  νομική ερεύνα επί του ασφαλιστικού ζητήματος της Ελλάδας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένο από τη σκοπιά του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία).
του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.

Οδύσσεια ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

Από «σαράντα κύματα» περνούν οι ανασφάλιστοι πολίτες για να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό όσοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη δεν μπορούσαν να περάσουν το κατώφλι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, παρά μόνο αν ήταν επείγοντα περιστατικά ή πλήρωναν κανονικά τη νοσηλεία τους. Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε πρόσφατα με την απόφαση του υπουργού Υγείας. Από τον άλλον μήνα οι πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Και αυτό είναι πράγματι ένα θετικό βήμα. Οι γιατροί φοβούνται τους «Ράμπο» Πλην όμως οι συγκεκριμένοι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζουν καθημερινά γραφειοκρατικές δυσκολίες. Πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και να υποβάλουν το αίτημά τους, το οποίο θα εξεταστεί από την τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου και το διοικητικό συμβούλιο. Ηδη υπάρχει μια μικρή γκρίνια από τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και προέδρους των τριμελών επιτροπών, καθώς νιώθουν ότι το βάρος πέφτει πάνω τους και ότι μπαίνουν στο στόχαστρο των «Ράμπο» Υγείας. «Μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας) για να ελέγξουν τις διαδικασίες και να δουν αν οι αποφάσεις είναι οι σωστές» δηλώνει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Σύμφωνα με την απόφαση για τους ανασφάλιστους, σε κάθε νοσοκομείο έχουν συγκροτηθεί τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, τον συντονιστή διευθυντή του αντίστοιχου τομέα και τον διευθυντή της διοικητικής και της οικονομικής υπηρεσίας. Δωρεάν περίθαλψη μόνο με γνωμάτευση Σε όσους έχουν πρόβλημα υγείας παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο εφόσον αυτοί προσκομίσουν με αίτησή τους ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από τον θεράποντα γιατρό και τον προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος στην τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου στο οποίο έχουν παραπεμφθεί. Ο πρόεδρος της επιτροπής πρέπει να κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου για την έγκριση της δαπάνης. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ασθενείς παραπέμπονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από γιατρούς των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) ή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων.

Οι αποφάσεις των τριμελών επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων μπορούν να υπόκεινται σε έλεγχο από το ΣΕΥΥΠ. Το θέμα συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι έχουν προϋπολογίσει για τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων 240 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι γιατροί έθεσαν θέμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ). Οπως του είπαν, «αν δεν αλλάξει το σύστημα των ΚΕΝ δεν θα φθάσουν τα χρήματα». Αξιο αναφοράς είναι ότι ακόμη και σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών θα ανέλθει σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 μιλούν για 100 εκατομμύρια ευρώ. «Θα παρακολουθούμε μήνα με τον μήνα τη δαπάνη και θα την προσαρμόζουμε στα δεδομένα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, θεωρείται κάτι σαν συνώνυμο του "εγκληματία".

Αυτό στην ουσία εξάγεται από τον ίδιο το φορολογικό νόμο. Ο άνθρωπος που επέλεξε στην Ελλάδα να κάνει μια δική του δουλειά και να μην γίνει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, αντιμετωπίζεται ως οιονεί "εγκληματίας" και έχει περιορισμένα δικαιώματα. Η δε Δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια, παρά τις σχετικές προσφυγές που γίνονται.
Για τον ελεύθερο επαγγελματία δεν ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, δηλαδή...η συνταγματική αρχή της ισότητας.
1) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η φοροαπαλλαγή που ισχύει για τους μισθωτούς και φυσικά και για τους δικαστές, βουλευτές, κ.λ.π. Φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
2) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η έκπτωση με τη συλλογή αποδείξεων.
3) Υποχρεωτικά οι συναλλαγές του γίνονται μέσω τραπέζης πάνω από ένα ορισμένο ποσό.
4) Φορολογείται με διαφορετική φορολογική κλίμακα από το πρώτο ευρώ.
5) Ισχύουν γι’ αυτόν τεκμήρια εισοδήματος, για τα οποία φορολογείται και οφείλει ΦΠΑ, άσχετα αν πέτυχε τα τεκμαρτά εισοδήματα.
6) Το κράτος του αρπάζει το 55% ως προκαταβολή επί του φόρου της χρήσεως, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του πλανήτη.
7) Τηρεί μόνος του τα φορολογικά βιβλία, γιατί δεν έχει να πληρώσει λογιστές και φυσικά κάνει μικρολάθη, στον απίθανο κόσμο του φορολογικού λαβύρινθου και των 1.500 εγκυκλίων μέσα σε τρία χρόνια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει αυτοπεραίωση, να φορολογείται περισσότερο και να αναγκάζεται, όποτε επιθυμεί η κυβέρνηση, να υποβάλλεται και σε γενική φορολογική περαίωση, οπότε και καταβάλει και νέα ποσά.
8) Πληρώνει χαράτσια υπέρ των ανέργων υπαλλήλων, χωρίς να νοιάζεται κανείς για το εάν αυτός έχει να ζήσει.
9) Πληρώνει επιπρόσθετο τέλος ανάλογα με τα έσοδά του.
10) Είναι εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε καταγγελία του κάθε «κουκουλοφόρου» υφιστάμενος έναν απίστευτο προσωπικό, οικογενειακό και περιουσιακό Γολγοθά.
11) Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να απεργήσει, ούτε να κλείσει τους δρόμους για να εκβιάσει την κυβέρνηση. Τα δε συνδικαλιστικά του όργανα είναι πλήρως κομματικοποιημένα και εκτελούν πιστά τις κομματικές εντολές.
12) Πληρώνει φυσικά μόνος του τα ασφαλιστικά ταμεία (και όχι κάποιος εργοδότης) άσχετα με τα εισοδήματά του ή τις ζημιές του και αν δεν τα πληρώσει θα του γίνει κατάσχεση και θα πάει φυλακή. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση υγείας και να καταφεύγουν στους "Γιατρούς του Κόσμου". Όμως η φορολογική εξόντωσή τους συνεχίζεται αμείωτη.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές διαφοροποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους πολίτες στην Ελλάδα, που καταργούν πλήρως την αρχή της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.
Γιατί λοιπόν υποβάλλεται σε όλη αυτή τη εξοντωτική φορολογική μεταχείριση ο ελεύθερος επαγγελματίας; Διότι η «τίμια» άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, τον θεωρεί οιονεί "απατεώνα" και εκ προοιμίου "φοροκλέπτη", εκθέτοντάς τον στην Κοινή Γνώμη και υποβάλλοντάς τον σε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, που παραβιάζει άμεσα την συνταγματική αρχή της ισότητας, προκειμένου να του αρπάξει αδιαμαρτύρητα τα πάντα.



Ιρλανδία : Aνεισφορολόγητο για εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ


ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 4% οι ασφαλιστικές εισφορές επι του ετήσιου εισοδάμτος και εθελοντική η καταβολή όταν το εισόδημα ειναι  κάτω από τα 5.000 ευρώ.
 *********************************************************
Class S social insurance (PRSI)
Pay Related Social Insurance (PRSI) contributions are deducted from your income and used to fund social insurance payments, for example, State pensions. There are different rates of PRSI for different categories. If you are self-employed, you pay PRSI at a lower rate called Class S. Most employees pay Class A PRSI.
People who pay Class S include farmers, professional people, certain company directors, people in business on their own or in partnerships and people with income from investments, rents or maintenance payments. Employees who are also self-employed in a trade or profession pay Class S PRSI on that income as well as their PRSI contribution as an employee.
What PRSI do self-employed people pay?
If you are aged between 16 and 66 you pay Class S PRSI of 4% on all your income for tax purposes, that is gross income less allowable expenses.
You must pay 4% of all your income or €500, whichever is greater.
If you earn less than €5,000 from self-employment in a year you are exempt from PRSI, but you may pay €500 as a voluntary contributor.
In 2013 the minimum annual PRSI contribution for people with annual self-employed income over €5,000 increased from €253 per annum to €500 and the flat-rate voluntary contribution paid by a formerly self-employed person increased from €253 to €500.