Συστημικό πρόβλημα τινάζει τα έσοδα του ΕΦΚΑ στον αέρα! (έγγραφο)

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συστημικό πρόβλημα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στον ΟΑΕΕ (σημερινός ΕΦΚΑ)- ξέχασαν να κάνουν καταλογιστικές πράξεις σε οφειλέτη και πήγαν κατευθείαν σε ατομική ειδοποίηση και κατάσχεση λογαριασμών- απειλεί να προκαλέσει σωρεία δικαστικών ανακοπών και να τινάξει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού στον αέρα!
Το Politik φέρνει στο φως πρόσφατη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης το οποίο εκδίκασε ανακοπή οφειλέτη του ΟΑΕΕ, ο οποίος παραστάθηκε με τον δικηγόρο του Χρήστο Κλειώση.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι οι εκδοθείσες πράξεις ταμειακής βεβαίωσης είναι άκυρες γιατί συντάχθηκαν χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί στον οφειλέτη, αλλά και δίχως να έχουν συνταχθεί προηγουμένως οι καταλογιστικές πράξεις των εισφορών ώστε να μπορεί να ασκήσει ένσταση κατ’ αυτών στον ΟΑΕΕ και σε περίπτωση απόρριψής της σε διοικητικό δικαστήριο.
Οι πράξεις βεβαίωσης οφειλής, μάλιστα, δεν έχουν συνταχθεί σε υλική, έγγραφη μορφή φέρουσες υπογραφή των αρμοδίων υπαλλήλων και σφραγίδα της υπηρεσίας ώστε να αποκτήσουν υπόσταση ως διοικητικές πράξεις.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο οφειλέτης δεν είχε ενημερωθεί νομίμως για την ύπαρξη της ένδικης οφειλής του, με αποτέλεσμα να χάσει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις απαιτήσεις του ΟΑΕΕ.

Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις

Από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι διάδικοι προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ δεν προέβη σε έκδοση και κοινοποίηση στον οφειλέτη των καταλογιστικών πράξεων επί των οποίων ερείδεται το ταμειακώς βεβαιωθέν χρέος, γι’ αυτό και το δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη ταμειακή βεβαίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλές οι παρόμοιες περιπτώσεις οφειλετών κι ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει με απώλεια πολύτιμων για τη βιωσιμότητά του εσόδων, εφόσον βεβαίως και η απόφαση που παρουσιάσαμε δεν ανατραπεί στο Διοικητικό Εφετείο.

O δικηγόρος του οφειλέτη στην Τρίπολη Χρήστος Κλειώσης δηλώνει στο Politik:
«Το πρόβλημα με τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ στους οποίους επιβάλλονται κατασχέσεις στους λογαριασμούς και τα ακίνητά τους είναι πως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του κανονισμού του ΟΑΕΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις αυτές.
Το Διοικητικό Πρωτοδικειο της Τρίπολης έκρινε ότι το συστημικο λάθος του ΟΑΕΕ, δηλαδή η μη εφαρμογή του κανονισμού, οδηγεί σε ακυρότητα των ατομικών ειδοποιήσεων του ΚΕΑΟ για οφειλές από ΟΑΕΕ και πιθανολογώ ότι και οι κατασχέσεις που τυχόν έχουν γίνει είναι παράνομες».
 

1 σχόλιο: