Δεν μπορούν να πουν όχι στους πλειστηριασμούς, το έχουν υπογράψει στο Μνημόνιο 3



Κρίσιμη συνάντηση με επίμαχο θέμα αυτό των πλειστηριασμών, έχουν στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν στο επίκεντρο το θέμα των πλειστηριασμών και πως μπορούν να διαπραγματευτούν με την τρόικα ένα ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο κακά τα ψέματα αν πάει για διαβούλευση στη Βουλή, ίσως σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό ακριβώς «φοβούνται» Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ούτως ή άλλως θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, με ανυπολόγιστες ζημιές εντός της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει «όχι» σε όλα, δηλαδή όχι σε ολική άρση πλειστηριασμών, όχι σε μαζικές απολύσεις, όχι σε πρόσθετα μέτρα (είτε κάθετα, είτε οριζόντια, είτε διαρθρωτικά, είτε δημοσιονομικά) και απλά να προχωρήσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Αυτά τουλάχιστον συμφωνήθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δοθεί μία παράταση έξι μηνών στους πλειστηριασμούς, αν και αυτό δεν πρόκειται να περάσει, γιατί πολύ απλά δεν κερδίζει κάτι εκτός από χρόνο.
Το σημαντικό είναι ότι η άρση των πλειστηριασμών μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2013 έχει υπογραφεί και έχει περάσει από τη Βουλή μέσω του τρίτου μνημονίου συνεργασίας
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εγγράφως και με υπογραφές να μην επεκτείνει την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις τρέχουσες διατάξεις του ν. 4128/2013, δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οπότε δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς αναιρεί την ίδια της την υπογραφή.
Όλα αυτά γίνονται για έναν λόγο, να βρεθεί λύση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση και να συμφωνηθούν όλα μέσα στο 2013, έχουν δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα μήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ή μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου