Η ώρα της αλήθειας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμώνΑπό τις 10 το πρωί η «τριανδρία» Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ παζαρεύουν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας – Ξανάνοιξαν θέμα ΦΠΑ στην εστίαση θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% η Τρόικα
«Κόκκινη γραμμή» κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόικα, θεωρούν στην κυβέρνηση την πρωθυπουργική δέσμευση ότι δεν θα κινδυνεύσει η α΄κατοικία όσων βρίσκονται σε αδυναμία λόγω  κρίσης για να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.
«Σήμερα και την Παρασκευή θα δείξουν οι ελεγκτές τις πραγματικές προθέσεις τους» έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ενόψει των κρίσιμων τετ-α-τετ που θα έχουν διαδοχικά οι υπουργοί κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκη και Γιάννης Στουρνάρας.
Από τις 10 το πρωί της Πέμπτης η «τριανδρία» Τόμσεν Μορς και Μαζούχ παζαρεύουν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας από 1.1.2014.
Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ.Χατζηδάκης  αναμένεται ότι θα επιμείνει στη θέση της κυβέρνησης ότι η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να κινδυνεύσει για όσους πλήττονται από την κρίση και δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία παρά μόνο το σπίτι τους. Αντιθέτως, θα ανοίξει ο δρόμος για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές καταθέσεις, και για τους οποίους στην κυβέρνηση λένε πως «οχυρώνονται  πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για τους οικονομικά αδύναμους.
Πιθανότατα όμως να συζητηθεί και μια σταδιακή άρση της προστασίας, ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης για να το μειώνει περαιτέρω κατά βούληση χρόνο με το χρόνο, προστατεύοντας σταδιακά όλο και λιγότερους δανειολήπτες.
Όλα τα θέματα “ξανάνοιξε” η Τρόικα
Πάντως η Τρόικα, σε αυτό το νέο… γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, δείχνει διατεθειμένη να ξανανοίξει όλα τα θέματα και να αντιμετωπίσει όλα τα… «αγκάθια» που τη χωρίζουν με την ελληνική πλευρά.
Έτσι ήδη από χθες και από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, οι Τροϊκανοί έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητώντας στοιχεία για να πειστούν πως η μείωση από το 23% στο 13% λειτούργησε όντως θετικά πως προς την αύξηση των δημοσίων εσόδων…
Την ίδια ώρα εξάλλου σε διαπραγμάτευση τέθηκε από χθες και το θέμα των ασφαλιστικών οφειλών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων με τον κ. Βρούτση να παρουσιάζει την πρότασή του για ρύθμιση με 72 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ για τα χρέη προς τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου